Okolina

U kojoj ćete pronaći inspiraciju i doživljaj

Kažu da se ljudi vraćaju na mesta ne samo zbog onog što su videli, već i doživeli. Zato, ne propustite priliku da se upoznate sa okolinom koja će, sasvim sigurno ostati upamćena.
Okolina

Aranđelovac i Bukovička banja se nalaze u podnožju planine Bukulja, u srcu Šumadije i Srbije, na samo 75 km od Beograda. Bukovička banja je poznata po blagotvornosti mineralne vode, a njen park površine 22 ha je među najvećim i najlepšim parkovima u ovom delu Evrope. U parku se nalazi nekoliko izvora mineralne vode, jedinstvena postavka 79 mermernih skulptura najpoznatijih domaćih i svetskih vajara, kao i hoteli Staro zdanje (1872) i Šumadija (1939), Paviljon Knjaz Miloš (1906) i Specijalna bolnica Bukovička banja (1939).

Pećina Risovača, na ulazu u Aranđelovac, otkrivena 1953. godine, ima sačuvane predmete koji svedoče o životu pračoveka – neandertalca (pre 40 hiljada godina) sa pećinskim lavovima, medvedima i risovima. Manastir Svetog Arhangela Mihaila je nekadašnji srednjevekovni manastir, a danas parohijski hram sela Brezovac kod Aranđelovca. Na području susedne topolske opštine nalaze se i četiri poznata srednjovekovna manastira iz 14. i 15. veka: Nikolje, Voljavča, Sveta Petka i Blagoveštenje. U Orašcu je Marićevića jaruga, mesto u kome je 1804. Godine podignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, a Karađorđe izabran za vođu ustanka. Na Oplencu je crkva Svetog Đorđa, zadužbina kralja Petra I Karađorđevića, sa kriptom u kojoj počivaju pripadnici dinastije Karađorđević. Turisti mogu posetiti i muzej kuću kralja Petra, Karađorđev grad (1811) i Kraljevsku vinariju (1931) - zadužbinu kralja Petra I gde se čuvaju neka od prvih buradi u kojima je starilo kraljevo vino.

Posetioce Aranđelovca i Bukovičke Banje očekuju i drugi raznovrsni sadžaji i prirodne atrakcije, od posete Spomen kosturnici i spomenika izginulim ratnicima u oba balkanska i Prvom svetskom ratu, do pešačenja do vrha Bukulje i razgledanja Šumadije sa osmatračnice, škole jahanja Konjičkog kluba „Aranđelovac“ i uživanja u sve brojnijim etno-selima u Aranđelovcu i okolini, kao i poseta vinarijama.

Hotel Izvor svim zainteresovanim gostima nudi organizovane posete svim navedenim znamenitostima.

A hoteli 3
Izrada sajta